Kebaikan Aloe Vera Gel

Aloe Vera atau lidah buaya digunakan secara tradisional untuk kecantikan kulit wajah dan rambut. Namun begitu, terdapat satu kebaikan aloe vera untuk kegunaaan dalaman yang masih ramai belum tahu.

Kak Mar  mula mengenali aloe vera sejak kecil lagi tetapi hanya untuk luaran sahaja bukan untuk diminum. Tak pernah terbayang di fikiran bahawa tumbuhan ajaib ini Allah susun menjadi asbab hidup Kak Mar berubah 180 darjah  hari ini. Sebelum ini Kak Mar menulis beberapa artikel bagaimana perniagaan aloe vera ini mengubah hidup ramai orang. Baca di sini.

Kebaikan Aloe Vera Untuk kesihatan usus

Di seluruh dunia terdapat kira-kira 400 atau lebih spesies aloe vera. Satu fakta yang Kak Mar dapat tahu ialah spesis Aloe Barbandensis Miller adalah spesis yang biasa digunakan dalam produk pengguna. Ia biasanya digunakan untuk merujuk kepada aloe vera dan juga boleh dilihat pada banyak label produk.

Aloe Vera Gel yang tulen dan berkualiti tinggi mampu membersihkan permukaan usus manusia. Tahukah anda? Permukaan usus bukan rata seperti permukaan saluran getah paip, tetapi mempunyai villi (seperti karpet).

Kebaikan Aloe Vera

Ia berfungsi meningkatkan luas permukaan saluran usus semasa proses penyerapan makanan dan menambahkan rembesan pencernaan. Jus minuman buah-buahan semata-mata atau air kosong tidak mampu membersihkan permukaan villi ini.

Jika anda mengalami sedang mengalami masalah sembelit, kulit naik ruam atau jerawat, sakit belakang berpanjangan, kadangkala pening kepala, atau mudah jatuh sakit, bermakna anda perlu lakukan sesuatu untuk membersihkan usus terlebih dahulu.

Ini kerana segala penyakit bermula di perut.

The International Aloe Science Council

IASC dan negara lain seperti Kesatuan Eropah, China dan Korea, telah menetapkan piawaian untuk menentukan apa yang dikatakan (dan apa yang bukan) “aloe vera” dalam bentuk produk siap. Piawaian IASC menyatakan bahawa hanya produk yang mengandungi acemannan, atau beta 1-4 glukomanan asetilasi, boleh dilabel dengan tepat sebagai aloe vera.

Acemannan ialah polisakarida semulajadi yang terdapat dalam aloe vera dan digunakan sebagai pengecam botani melalui kaedah analisis.

Products that do not contain acemannan are not considered to be true aloe vera based on this standard.

– The International Aloe Science Council

Jika ada sebarang pertanyaan berkaitan khasiat lain aloe vera atau mana-mana produk Forever Living, boleh terus hubungi Kak Mar, KLIK DI SINI atau BACA DI SINI artikel produk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *